lunes, 8 de noviembre de 2010

INTERVENCIÓ A LA PERSONA DROGODEPENDENT

·        Demanda del tractament
L'educador/-a ha d'analitzar la demanda i retenir al pacient en tractament. S'ha de potenciar la motivació pel canvi, els estats de canvi, els recursos disponibles, els tractaments previs, els coneixements dels tractaments disponibles, el tractament que es desitja, analitzar qui s'està implicant en la demanda,conèixer el perquè d’aquesta...
Per a fer-ho, es realitzarà una entrevista motivacional per avaluar aspectes motivacionals i estadis de canvis.
·        Avaluació i anàlisis funcional
S'han de conèixer les àrees on és més necessari i immediat realitzar canvis; conèixer les àrees on s'han de realitzar canvis a mig termini; conèixer les àrees on els canvis mitjançant el tractament i la reinserció social el puguin dur a una vida normalitzada. Amb tota aquesta informació disponible es farà un anàlisis funcional de la conducta de joc i altres conductes associades al problema o problemes relacionats. S'ha de tenir en compte l'avaluació individual, familiar, social...
Per dur-ho a terme es realitzarà una entrevista clínica, autoinformes, qüestionaris, mesures psicològiques, etc.
 
·        Tractament
El tractament està distribuït en diferents etapes:
 
 - Fase I: Desintoxicació o manteniment (exemple en el cas de la heroïna)
Objectiu bàsic: desintoxicació física de la substància.
Elements a considerar: tipus de desintoxicació en funció de la seva petició, possibilitats assistencials, recursos, etc., des de l'ambulatòria a la hospitalària.
Procediments tècnics: intervenció mèdica davant a la hospitalària per la consecució de la desintoxicació sense sofrir els símptomes del síndrome d'abstinència dels opiàcids. 

 - Fase II. Deshabituació psicològica o consecució de l'abstinència de la substància o deixar de realitzar la conducta
 Objectiu bàsic: aconseguir la completa deshabituació psicològica als indicis que condueixen al pacient al consum de la droga o a la realització de la conducta addictiva. 
Elements a considerar: adherència al tractament, fase del tractament, acceptació del tractament proposat, etc.
Procediments tècnics: tècniques conductuals i cognitives per la consecució de l'abstinència (per exemple, exposició amb prevenció de la resposta, control d’estímuls, entrenament en resolució de conflictes, entrenament en reducció de l'estrés, relaxació, entrenament en habilitats socials, tècniques d'afrontament, reestructuració cognitiva, etc.). S'emprarà teràpia individual, grupal i familiar. 
- Fase III. Normalització, canvi d'estil de vida anterior i recerca de noves metes alternatives a la seva conducta addictiva 
Objectiu bàsic: Normalització en el sentit d'anar adquirint més responsabilitats en el treball, en els estudis, en la família, amb els amics, amb la parella, etc. ; pagament de les deutes, recerca del treball si no en te... 
Elements a considerar: Grau de deteriorament, si treballa o no, si està o no separat, si sofreix malalties físiques (com per exemple, VIH, hepatitis..), etc. 
Procediments tècnics: planificació de fites i objectius, entrenar-lo a adquirir noves habilitats, entrenament en certesa, programa psicoeducatiu, entrenament en resolució de conflictes, etc.
 - Fase IV: Prevenció en recaigudes
 Objectiu bàsic: entrenar-lo en tècniques de prevenció de la recaiguda per a que es mantingui abstinent al llarg del temps.
Elements a considerar: superació de les fases anteriors, manteniment de l'abstinència, efecte de la violació de l'abstinència.
Procediments tècnics: tècniques de prevenció de recaigudes (per exemple, autoinstruccions, entrenament en resolució de conflictes, etc.).
- Fase V: Programa de manteniment o programa de recolzament a curt, mig i llarg termini
Objectiu bàsic: entrenar-lo en estratègies de manteniment de l'abstinència a llarg termini i en com millorar la seva qualitat de vida.
Elements a considerar: recolzament familiar, visites de seguiment a llarg termini, assistir a associacions d'autoajuda, etc.
Procediments tècnics: entrenament en relaxació, programació d'activitats, procediments de la reconducció de l'estrés...
- Fase VI: Quan sigui necessari: Programa de reducció de danys, programa de joc controlat, etc
Objectiu bàsic: en el cas de la dependència de la heroïna, reconduïr la prevalença de VIH i millorar els problemes causats per les drogues; en el joc patològic, reduir la conducta de joc a un nivell on no li causi grans problemes.
Elements a considerar: grau de deteriorament de la persona, falta d’adherència al tractament psicològic, problemes psiquiàtrics associats, acceptació d'aquest tipus de problema. 
Procediments tècnics: intervenció mínima, programa psicoeducatiu, educació per la salut i pràctiques de seguretat davant de malalties (VIH, hepatitis, etc.), tècnica de control d'estímuls, educació sobre el joc i les lleis de la probabilitat, educació a nivell familiar, laboral i del temps de lleure. 


·        Seguiment
Per a poder fer el seguiment, s'ha de conèixer l'evolució de la persona després de l'alta terapèutica. S'ha de tenir en compte també la manera en que es realitza (personalment, a casa seva, per telèfon...). 
Es realitzarà una entrevista un autoinforme, urinoanàlisis...  

1 comentario: